Torsdag formiddag skulle to mænd fra Aalborg stilles for retten efter blandt andet at være blevet tiltalt for besiddelse af kokain m.v. Sagen blev imidlertid udsat, da det viste sig, at anklagemyndigheden havde indkaldt et forkert vidne.  

Af Jacob Rasmussen  

Tomme stole i Aalborg Byret. Tegning af Anders Stubbe.

“Vi finder det ønskeligt at udsætte sagen,” siger dommeren og hæver retten efter det tre timer lange retsmøde, hvor især vidnernes uvidenhed blev udstillet. Retsmødets udfald skyldes, at anklagemyndigheden fik medhold i deres anmodning om at indkalde et nyt vidne i sagen på baggrund af utilstrækkelige vidneforklaringer.  

Torsdag klokken 9.00 den 21. november 2019 i Aalborg Byret indledes sagen mod to unge mænd fra Aalborg, J og M, der er tiltalt for flere forhold blandt andet vedrørende besiddelse af kokain m.v.

Ingen af de tiltalte er mødt op i retten, men både anklager og forsvarere ønsker imidlertid at fortsætte retsmødet, hvor anklagemyndigheden begærer ønske om, at de tiltalte idømmes seks måneders ubetinget fængsel. 

Afhøring af vidnerne

Tre politimænd fra Nordjyllands Politi er indkaldt som vidner i sagen, og de adspørges indledningsvist af anklageren om nogle forløb, der vedrører gentagne fund af kokain i en kælder på Vendsysselgade og en ransagning med fund af kokain og dopingmidler på Kastetvej. 

De to første vidner fortæller om fundene, der blev gjort på Vendsysselgade i perioden 23. april til 2. maj 2018.
Her blev der i et ulåst kælderrum fundet 51,68 gram kokain samt en digitalvægt og pølsemandsposer. Vidnernes forklaringer synes tilsyneladende at være mangelfulde ud fra J’s forsvarers hårde tilgang dem. Der bliver især lagt vægt på, hvorvidt der har været tilstrækkelig spor- og DNA-sikring til at fastslå de tiltaltes indblanding, og om politiet har foretaget en ulovlig ransagning i kælderen på Vendsysselgade, der kan gøre bevismaterialet ugyldigt.
Samtidig viser det sig også, at anklagemyndigheden har indkaldt det andet vidne ved en fejl på baggrund af en misforstået politirapport. 

Det tredje og sidste vidne er indkaldt i forbindelse med ransagningen af tiltaltes lejlighed på Kastetvej den 14. november 2018. 
Igen gennemgår anklageren forløbet med vidnet. Vidnet fortæller blandt andet om fundet af en lille pose med 14,29 gram kokain og en gul Nettopose med mere end ti forskellige dopingmidler. M har erkendt ejerskabet af posen med doping, mens både J og M nægter kendskab til det fundne kokain. 
Til det tredje vidne finder M’s forsvarer anledning til spørgsmål om, hvorvidt det rent faktisk var kokain, der blev fundet i lejligheden, eftersom der ikke er anført nogen test af stoffet i rapporten. 

Sagen udsættes

Efter afhøringen af vidnerne anmoder anklagemyndigheden om tilladelse til at indkalde et nyt vidne og dermed udsætte sagen.
“For at fremstille sagen bedst muligt er det nødvendigt at indkalde et nyt vidne,” siger anklageren og giver efterfølgende udtryk for, at sagen har taget en drejning, der kræver et nyt vidne.

Det resulterer i protester fra de to forsvarere, som begge ønsker at fremme sagen til dom. M’s forsvarer kalder situationen ’akavet’ og spørger med et hånligt smil: 
”Kommer dagens forløb i retten bag på anklagemyndigheden?”

Efterfølgende siger J’s advokat følgende: 
“Det er ikke klart for mig, hvilken drejning sagen har taget, andet end at anklagemyndigheden ikke har gjort sit arbejde hjemmefra.”

Efter 15 minutters votering mellem dommeren og de to domsmænd træffes der afgørelse om at udsætte sagen. Det nye retsmøde er sat til den 3. april 2020.