Tirsdag blev den nye krolfbane i Trige indviet. Det foregik med højt humør og engagerede borgere, som havde glædet sig til at prøve kræfter med de 12 splinternye huller. Der blev taget godt imod banen og klubben, der skal være byens nye samlingssted.

Af Jacob Rasmussen

Tirsdag formiddag stod på grå skyer og støvregn i det meste af Danmark, men i Trige stod den også på åbningen af den nye krolfbane. Her trodsede spændte borgere efterårskulden og den lette nedbør for at prøve kræfter med byens allernyeste tiltag. Græsset på ”Ellens Plæne” var nyklippet i anledningen, og kanden med dejlig varm kaffe stod solidt plantet på bænken, som var det dagens trofæ med længselsfulde blikke rettet mod sig.

Arrangementet startede med en lille velkomst, hvorefter Thomas Ahrentz, idrætskonsulent i Dansk Arbejder Idrætsforbund (DAI), skulle lede slagets gang og ikke mindst undervise og opdrage de nye spillere i krolfens ånd. 

”I modsætning til kroket er krolf en gentlemansport. Det vil sige, at man altid skyder med det formål at få sin egen kugle i hul,” fastslog Thomas Ahrentz indledningsvist og forklarede herefter, hvad det fremvoksende spil går ud på.

Thomas Ahrentz prøver ihærdigt at vise, hvor de kolde, blå hænder skal placeres på køllen. Den kommende formand aflurer fifs i baggrunden.

Vigtigt for byen

Åbningen af krolfbanen skulle samtidig markere, at byen vil få oprettet sin helt egen krolfklub under DAI, og her er 65-årig Flemming Thorbek fra Trige udset til at være formand. Derfor var han selvfølgelig også at finde på den regntunge græsplæne, hvor han – ligesom mange af de andre deltagere – for første gang skulle forsøge sig med et spil krolf. Og det fornøjede heldigvis den kommende formand, der også frydede sig over et vellykket arrangement. 

”Det var rigtig sjovt at prøve spillet, og så synes jeg, at åbningen er gået strålende. På trods af vejret kom der nogle stykker, som glædede sig til at prøve banen og spillet i det hele taget,” sagde Flemming, da han kom ud af regntøjet, og køllen var skiftet ud med den velfortjente kop kaffe.

Trods mange gode initiativer til at dyrke fællesskabet i Trige, såsom Trige Sammenhold, Mandemad og Mænds Mødested, er krolfklubben, ifølge Flemming, alligevel et kærkomment tiltag i byen, da den kan favne alle uanset alder og køn. Han håber, at det bliver ”byens nye sammenholdssted”.
Trige kæmper i øjeblikket med stigende kriminalitet, og man håber, at det øgede fokus på at få samlet byens borgere kan udfase problemet.  

En anden af drivkræfterne bag den nystartede klub er Marianne Keiser, der er frivilligkonsulent i Område Nord ved Sundhed & Omsorg under Århus Kommune. Hun deler også Flemmings begejstring for spillet og uddybede tankerne bag projektet. 

”Jeg synes, det er så genialt at få startet det her op i midten af byen. Det er noget, der både inviterer ældre, unge og folk midt i mellem. Og det er en mulighed for at komme ud og røre sig, få noget frisk luft og skabe nye relationer,” fortalte hun.

Fremtidsudsigter

Trige har faktisk haft en krolfbane før – dog kun for de ældre. Her kunne man imidlertid ikke finde hullerne, hvorfor man valgte at tage det gamle udstyr, købe nye huller og flytte banen over på det grønne område, de kalder ”Ellens Plæne”. Et sted, der i forvejen er et af byens centrale samlingssteder.
Og den her gang har man altså en forhåbning om, at projektet vil bestå langt ud i fremtiden. Der er allerede snak om fælles arrangementer og turneringer med de omkringliggende krolfklubber.
På Ellens Plæne er der desuden planer om at plante frugttræer og bygge et lille klubhus til glæde for alle.   

I krolfverdenen betyder den 8. oktober sjældent sæsonstart, men det gør det altså i Trige – i hvert fald i år. Man har tænkt sig at følge resten af sæsonen til dørs og spille hver tirsdag klokken 10.00 i de næste fire uger, hvor alle er velkomne. Og her har man således mulighed for at slå lokale Flemming Engels dugfriske banerekord på 45 slag.   
O

12 huller og en kande med dejlig varm kaffe.